Dieta pudełkowa – czy zawsze zdrowa? Na co zwrócić uwagę

Dieta pudełkowa to obecnie bardzo często zdrowe rozwiązanie dla osób, które nie mają czasu, nie lubią lub nie potrafią przyrządzać wartościowych posiłków. Nierzadko problem stanowią również zalecenia lekarza co do diety w związku ze stanem zdrowia. Jednocześnie bardzo ważne jest, by oprócz zdrowego jadłospisu posiłki były smaczne, a ich jedzenie sprawiało przyjemność. Dobrym rozwiązaniem mogą być posiłki świeżo przygotowywane i przywożone codziennie przez catering dietetyczny.

Jeśli chcemy schudnąć lub wprowadzić jedną z diet eliminacyjnych za zaleceniem lekarza (dieta w celiakii, nietolerancji laktozy, chorobach tarczycy, insulinooporności, cukrzycy i in.), warto przed zamówieniem diety porozmawiać z dietetykiem. Jadłospis powinien być dostosowany indywidualnie do potrzeb naszego organizmu. Nie chodzi tylko o zapotrzebowanie kaloryczne, ale również o produkty, które lubimy, których nie jadamy z uwagi na zalecenia lekarza lub których po prostu nie chcemy jadać. Ważne jest, by przywiezione posiłki nam smakowały. Pominięcie któregoś z posiłków często wiąże się niestety z przekąską poza jadłospisem – bardziej kaloryczną, negatywnie wpływającą na nasze zdrowie.

Z dietetykiem warto omówić także to, z jaką informacją żywieniową powinny być przywożone do nas posiłki. Jest to szczególnie istotne w przypadku występowania problemów zdrowotnych. Diabetycy oprócz informacji o wartości kalorycznej posiłku powinni otrzymać informację o zawartości węglowodanów, białek i tłuszczów. Ułatwi to dawkowanie insuliny do posiłku. Cenną informacją jest też oszacowana wartość indeksu glikemicznego, mająca znaczenie zwłaszcza dla osób, które chcą schudnąć, a także przy inulinooporności czy chorobach tarczycy. Poza tym warto omówić z dietetykiem, po jakie napoje najlepiej sięgać. Często nie są one dołączone do przywożonego przez catering posiłku, a mogą mieć istotny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Przykładowo kawa z dużą ilością mleka rano może znacznie wpłynąć na glikemię po posiłku u diabetyków. Należy też pamiętać, że kawa ogranicza wchłanianie lewotyroksyny u osób z problemami tarczycy.

Dietetyk podpowie również, o jakich porach najlepiej jadać posiłki, co ma szczególne znaczenie u osób odchudzających się. Jeśli wieczorem zjemy przygotowane posiłki (obiad, podwieczorek, kolację) w krótkich odstępach czasu, może to utrudnić odchudzanie, mimo zredukowanej kaloryczności jadłospisu dostarczanego przez catering.

Decydując się na dietę pudełkową, możemy zmienić nasz sposób żywienia na zdrowszy. Zawsze jednak szczegóły planu dietetycznego warto skonsultować z dietetykiem. W ten sposób odniesiemy najwięcej korzyści, a wprowadzona dieta poprawi nasze zdrowie, samopoczucie i przyniesie oczekiwane efekty 😊.

Najprostszym rozwiązaniem jest zakup e-vouchera na telekonsultację dietetyczną z dietetykiem. E-vouchery dostępne są na platformie UP BONUS w formie samej telekonsultacji lub telekonsultacji z indywidualnym 7-dniowym jadłospisem. Zapraszamy do korzystania.

Agnieszka Szuwała
Dietetyk, doradca diabetologiczny / Grupa NEUCA

Jestem dietetykiem z 15-letnim doświadczeniem, absolwentką Wydziału Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Po studiach zdobyłam doświadczenie na stażu w Instytucie Żywności i Żywienia w Poradni Chorób Metabolicznych. Specjalizuję się w leczeniu dietą cukrzycy, insulinooporności, otyłości i innych problemów metabolicznych. Mam doświadczenie w pracy z dziećmi i osobami dorosłymi. Doradzam i pomagam dostosować posiłki, dietę zgodnie z zasadami zdrowego odżywania się oraz problemami zdrowotnymi, aby osiągnąć zaplanowane efekty lub poprawić stan zdrowia. Zmiana nawyków żywieniowych jest często trudna, wymaga dużych zmian i dotychczasowych przyzwyczajeń. Pomagam wdrożyć zalecenia zdrowego odżywania, proponując proste, szybkie i smaczne posiłki, które nie tylko mają pozytywny wpływ na zdrowie, ale również poprawiają jakość życia i samopoczucie.

Facebook
Twitter
LinkedIn